Stöd till

Återintroduktion av Atlantstör

Återetablering av en historisk ekosystemingenjör i Göta älv

Om initiativet

En gång funktionellt utdöd i Europa gör den atlantiska stören (Acipenser oxyrinchus oxyrinchus) nu en återkomst till svenska vatten. Detta banbrytande återintroduktionsprojekt har möjliggjorts genom ett bidrag på 42 000 Euro från Rewilding Europes European Wildlife Comeback Fund – och är det första i sitt slag där arten återutsätts i ett svenskt vatten. Initiativet, som leds av Sportfiskarna Region Väst, syftar till att återetablera stören i Göta älv – Sveriges största vattensystem. Totalt 100 unga störar, uppfödda på en anläggning i Born auf dem Darß vid Tysklands Östersjökust, sattes våren 2024 ut vid Bohus fästning i Kungälv. Innan utsättning fick fiskarna vänja sig i strandnära bassänger och utrustades med akustiska sändare för långtidsövervakning via det europeiska spårningsnätverket European Tracking Network.

I Göta älv fanns lekande störbestånd fram till början av 1900-talet, innan arten försvann till följd av överfiske och försämrad vattenkvalitet. Museisamlingar med bland annat juvenila individer visar att naturlig reproduktion en gång förekom i älven. I dag öppnar förbättrad vattenkvalitet och varierande livsmiljöer för nya möjligheter till återetablering – undersökningar visar att lämpliga bottnar för lek och god tillgång på föda finns över stora områden.

Stören är både en indikator- och nyckelart som gynnar hela ekosystemet – genom att gräva i bottnar, konsumera bottendjur och indirekt stödja andra arter som flodpärlmussla. De återintroducerade fiskarna kommer att simma ut i havet och först återvända till älven för lek 10–20 år senare. Årliga utsättningar lägger grunden för en framtida självreproducerande population – och en vildare Göta älv.

Typ av stöd: European Wildlife Comeback Fund (EWCF), medlemskap i European Rewilding Network
Mottagande organisation: Sportfiskarna Region Väst


Mer om atlantstör-initiativet

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.