Varför norra Sverige?

Ett landskap med utmaningar och möjligheter

Varför norra Sverige?

Ett landskap med utmaningar och möjligheter

En vision för människor, växter, djur och planeten

Rewildinglandskapet Nordic Taiga är beläget i det kulturella och historiska hjärtat av Sápmi i norra Sverige – hemlandet för Europas sista ursprungsbefolkning, samerna – och omfattar en rad olika livsmiljöer. Här ryms vidsträckta barrskogar, myrar och älvar, inbäddade mellan fjällen i väster och Östersjön i öster. En av regionens mest slående egenskaper är dess storskalighet, där vatten, skogar och vilda djur fortfarande formar både landskapet och människors liv.

Sápmis natur bär också tydliga spår av århundraden av mänsklig påverkan. Kanalisering av vattendrag, uppdämning, dikning, gruvnäring och intensivt skogsbruk har genomgripande förändrat miljön. Idag kämpar många arter för sin överlevnad till följd av förlorade och fragmenterade livsmiljöer. Skogarna och de vidsträckta våtmarkerna – båda avgörande för den globala kolbalansen – har börjat förlora en del av sin förmåga att lagra kol. Detta är en kraftfull påminnelse om hur brådskande det är att skydda och återställa regionens natur samt bruka den hållbart.

Hoppet ligger i dess motståndskraft. Den nordiska tajgan erbjuder en sällsynt möjlighet att läka, återskapa vildmark och frigöra naturens fulla potential som en lösning på framtidens miljöutmaningar. Genom att återställa tajgans ekosystem vill Rewilding Sweden blåsa nytt liv i landskapet och lyfta fram de otaliga fördelarna med att samexistera med naturen – inte bara för miljön, utan också för de människor, växter och djur som är beroende av den. Med våra pågående rewildinginsatser vill vi skapa meningsfull förändring och en framtid där både naturen och mänskligheten kan leva.


“I Nordic Taiga finns många nyckelarter kvar, men de hindras från att fullt ut uppfylla sina viktiga roller i ekosystemet på grund av begränsade och fragmenterade livsmiljöer.”


Landskapets utmaningar

Majoriteten av skogarna i norra Sverige är planterade och sköts som produktionsskogar med kalavverkningscykler på 60–100 år. Gammelskogarna – över 140 år gamla och livsviktiga för många arter – har fragmenterats och isolerats, omgivna av planterade produktionsskogar som bara stödjer begränsad biologisk mångfald. De flesta vattendrag har dämts upp eller rätats ut för timmertransport, medan skogar och våtmarker dränerats för ökad skogsråvaruproduktion.

Regionens långa historia av intensiv markanvändning har avsevärt försämrat livsmiljöerna och begränsat populationerna av vilda djur. Även om många ekologiskt viktiga arter fortfarande finns kvar är deras antal ofta onaturligt låga och starkt begränsade av fragmenterade och försämrade livsmiljöer. Deras förmåga att uppfylla viktiga funktioner i ekosystemen har därför reducerats.

Rewildingmöjligheter

Trots utmaningarna – och delvis på grund av dem – har den nordiska tajgan en betydande potential för återförvildning. Rewilding Swedens primära fokus är att gynna viktiga ekologiska processer genom att stärka den funktionella kapaciteten hos befintliga vilda djur, främst genom att återställa och sammanlänka deras livsmiljöer. Detta inkluderar åtgärder som att återskapa naturliga skogsstrukturer, förbättra hydrologin och främja spridningskorridorer över landskapet.

Målet är att återställa naturen till ett självförsörjande tillstånd och främja samexistens mellan människor och djur. Detta innebär ofta att utöka och förbättra livsmiljöer i skogar, älvar och våtmarker. Möjligheter till återintroduktion eller förstärkning gäller främst lövträd, lavar och vattenlevande organismer så som insekter, flodpärlmussla samt olika fiskarter.

Tajgans vattendrag

Utmaningar och lösningar

Historiskt sett har majoriteten av norra Sveriges vattendrag byggts om och rätats för att underlätta timmerflottning, och många av dem är idag även uppdämda.

Genom att återställa vattendragens morfologi, dynamik och funktion och ta bort vandringshinder gynnar vi naturens egna processer, återställer livsmiljöer och återförenar vattnets kontakt med intilliggande landområden.

Tajgans skogar

Utmaningar och lösningar

De flesta av dagens skogar är planterade och har ett produktionssyfte med kalavverkningscykler på 60–100 år. Orörda gammelskogar fragmenteras till isolerade områden – den omgivande homogena skogsmiljön missgynnar arter med specialiserade habitatkrav.

Genom att bromsa markavrinningen, öka andelen lövträd, gallra täta bestånd och efterlikna skogens naturliga åldersstruktur skapar vi de dynamiska miljöer som behövs för en rikare och mer motståndskraftig biologisk mångfald.

Taigans nyckelarter

Utmaningar och lösningar

Utarmade eller obefintliga populationer av nyckelarter försämrar livsmiljöns kvalitet och begränsar andra arters möjlighet till överlevnad i samma ekosystem.

Stärkta populationer av nyckelarter, såsom den vattenrenande flodpärlmusslan, skapar bättre förutsättningar för ett stort antal andra arter genom att förbättra habitatens struktur och funktion.


”Bara i Västerbotten och Norrbotten finns det 271 159 km diken i skogar och våtmarker – tillräckligt för att sträcka sig nästan sju varv runt jorden. Eftersom fuktnivåerna i marken i slutändan avgör vilka biologiska samhällen som etablerar sig, är hydrologin ett viktigt fokus för vårt arbete.”

Henrik Persson, Verksamhetschef & Team Leader, Rewilding Sweden

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.