Initiativets bakgrund
Syftet med skogsåterställningen i Vråssered, nordost om Göteborg, var att skapa ett demonstrationsområde för naturnära skötsel utan kalhyggen. Målet var kunna visa upp området för beslutsfattare och samtidigt inspirera lokala markägare att se hur skogen kan brukas med hänsyn till både biologisk mångfald och klimat – utan att slutavverkas. Före återställningen var skogen tät och dominerades av gran. Åtgärderna som genomfördes syftade till att öka variationen i trädslag, strukturer och livsmiljöer.
Underväxande smågranar röjdes bort och lades i högar för att skapa kreotoper – små naturvårdsbiotoper som gynnar bland annat smådjur och svampar. Större granar ringbarkades för att dö stående och skapa habitat för insekter och hålhäckande fåglar. Samtidigt frihöggs ekar och aspar för att ge dem mer ljus och utrymme. Hydrologin återställdes genom att gamla diken lades igen och nya små vattenmiljöer skapades för groddjur och insekter. Utvalda lövträd veteraniserades – det vill säga skadades med olika metoder – för att påskynda bildandet av död ved och därmed främja biologisk mångfald. Ett femtiotal fågelholkar sattes upp, och informationsskyltar togs fram för att visa allmänheten hur området har återställts.
Åtgärderna genomfördes under sommaren 2024 och planerades gemensamt av Rewilding Sweden och ekologer från Göteborgs Stad. Själva arbetet utfördes av naturkonsulter på Miljöteknik i Väst. Initiativet är en del av det projektstöd vi blev beviljade av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, där huvuddelen av åtgärderna genomfördes i Biosfärområde Vindelälven–Juhttátahkka i Västerbotten.
Finansiering: Svenska Postkodlotteriets StiftelseSamarbetsorganisationer: Göteborgs Stad
