Fokusområden i Nordic Taiga
Rewilding Swedens fokusområden ligger i de nordligaste svenska länen, Västerbotten och Norrbotten, som tillsammans täcker svindlande 152 000 kvadratkilometer (15,2 miljoner hektar). Inom detta vidsträckta nordliga barrskogsområde fokuserar vi just nu på två regioner: biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka och landskapet kring den nordligare Råneälven. Även om dessa skiljer sig åt i vissa avseenden har områdena mycket gemensamt. Varken Vindelälven eller Råneälven har exploaterats för vattenkraft, och de främsta utmaningarna för växt- och djurliv relaterar till skogsbruk, exploatering, fragmentering av livsmiljöer och klimatförändringar. Trots utmaningarna har båda regionerna en unik naturskönhet värd att bevara, och de erbjuder stor potential för rewilding och naturbaserat entreprenörskap. Läs mer om våra specifika initiativ här.
1. Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka (BVJ)
”Från fjällområdena till havet”
Det 13 000 kvadratkilometer (1,3 miljoner hektar) stora BVJ-området består av hela Vindelälvens avrinningsområde samt den nedre delen av Umeälvens avrinningsområde – nedströms från Vindelälvens sammanflöde med Umeälven till dess utlopp i havet. Landskapet, som är ett UNESCO-klassat modellområde där man kombinerar naturvård, hållbar utveckling och forskning för att bevara biologisk mångfald och stärka människors livsvillkor, sträcker sig cirka 500 kilometer från fjällen som gränsar till Norge i väster till Östersjön i öster. Sju samiska renskötarsamhällen använder området som flyttled (Juhttátahkka) för sina renar – från sommarbetesmarkerna i fjällen till vinterbetesmarkerna i kustslättlandet. Dessa byar är Ran, Gran, Svaipa, Malå, Maskaure, Semisjaur-Njarg och Ubmeje.
Rewilding Swedens insatser i BVJ-området fokuserar på restaurering av skogar, våtmarker och vattendrag, skapande av flyttleder för renar samt borttagande av dammar. Dessa initiativ stöds av riktade insatser för att gynna en rad olika arter, bland annat ren, bäver, öring och flodpärlmussla, vitryggig hackspett, mark- och hänglavar och olika lövträdsarter. Vårt arbete med blågröna korridorer för att underlätta migrationsvägar fokuserar på strategiskt utvalda skogsområden och vattendragssträckor längs älvdalen. Vårt bredare vattenskapsfokus omfattar även skogar och vattendrag på andra håll i demonstrationsområdet med betydande restaureringsbehov.
2. Råneälvens vattenskap (RV)
”Sammanlänkning av kärnområden”
Råneälven är Sveriges största fritt strömmande skogsälv och en av de längre av sitt slag i hela Europa. Dess 4 200 kvadratkilometer (420 000 hektar) stora avrinningsområde börjar strax nedanför Gällivare i mellersta Norrbotten och mynnar ut i Östersjön 170 kilometer sydost om källflödet. På större delen av området har Gällivare sameby sina renbetesmarker, men även Udtja, Jåhkågaska tjiellde, Sirges och Tuorpon har sina renar inom området delar av året.
RV-området är känt för sin naturskönhet, sitt bördiga landskap och rika flora.
Rewilding Swedens primära fokus här har varit restaurering av vattendrag som tidigare använts för timmerflottning samt återställande av strandskogar.
