Framtidens skogar

Unga pratar med unga om den svenska skogen

Framtidens skogar

Unga pratar med unga om den svenska skogen

Bakgrund och projektbeskrivning

Diskussionerna om skogens roll pågar för fullt. Forskningen visar att dagens skogsbruksmetoder medför många negativa konsekvenser för klimat och biologisk mångfald. Samtidigt finns en stor efterfrågan på förnybara resurser så som träprodukter och träfiber, tänkta att ersätta material som idag ger stora klimatpåverkande utsläpp. Industrin förespråkar intensifierat skogsbruk och ökad trädplantering, men vad händer med skogens arter när komplexa ekosystem ersätts av monotona produktionsskogar? Vad sker med kolet som lagrats i träden och rotsystemen? EU och forskarsamhället understryker behovet av att förändra skogsbruket – men i denna omställning, var finns de ungas röst?

Detta initiativ syftar till att lyfta skogens många värden och ge unga en plattform att diskutera den svenska skogens framtid. Ska skogen bevaras för klimatets skull? För biologisk mångfald? Rekreation? Eller materialproduktion? Genom forskningsbaserat utbildningsmaterial framtaget av Rewilding Sweden, Naturskyddsföreningen, forskare och ungdomar besöker unga ”skolinformatörer” klassrum i syfte att ge elever en djupare förståelse för skogens roll i ekosystemet och samhället. Materialet utvecklas vidare utifrån ungdomarnas egna insikter och görs fritt tillgängligt för skolor. Initiativet, som löper över tre år, inkluderar läger, exkursioner och fördjupningskurser för miljö- och skogsintresserade unga, arrangerade av Rewilding Sweden och ungdomsorganisationen PUSH Sverige. Vid projektets slut sammanställs ungdomarnas perspektiv och presenteras för skogsägare, organisationer och beslutsfattare vid en skogskonferens – för en framtid där fler röster får ta plats i skogsdebatten.

Finansiering: Allmänna arvsfonden
Samarbetsorganisationer: PUSH Sverige, Future Minds, European Young Rewilders



Anmäl din skola till projektet!

Är du lärare för elever i årskurs 9 eller gymnasiet och vill delta i projektet? Då kan två av våra skolpratare besöka din klass för en träff. För detta behöver vi två lektionstimmar. Du som lärare deltar inte i samtalen, men är självklart välkommen att närvara.

Fundera på vilka lektionstillfällen som passar och kontakta vår projektledare Philip. Gruppen bör inte vara allt för stor – har du mer än en klass kan vi komma flera gånger. Skolbesöken är kostnadsfria och startar under vårterminen 2025 och pågår fram till 2027.

Sänd oss ett mejl!Anmäl här


Philip Kjellström
Projektledare ”Framtidens skogar”

Förutsättningar

Utmaningen

Idag känner få till hur olika typer av skogsbruk påverkar våra skogar, deras funktion och de arter som lever där. Hur skiljer sig en produktionsskog från en naturskog, vad är en gammelskog och hur brukas de? Val av metod påverkar klimat, biologisk mångfald och framtida generationers liv, men unga, som ska ärva skogen och leva med konsekvenserna, får sällan sin röst hörd.

Klimatdebatten fokuserar på att ersätta fossila bränslen med skogsråvara, men bortser ofta från det kol som redan är lagrat i skogen – och måste bevaras. När biologisk mångfald diskuteras pratas det hänsynsområden, men arternas behov av sammanhängande livsmiljöer och eget existensberättigande glöms bort. Samtidigt är skogen avgörande för vattenrening, brandskydd, rekreation och ekonomi. Med dessa aspekter i åtanke, är kalhyggesbruk och monokulturer verkligen den bästa lösningen? Besluten som fattas nu kan bli oåterkalleliga. Unga måste få ökad kunskap om skogen, en plattform och möjligheten att påverka – för en mer hållbar framtid.

Lösningen

Steg 1: Utbildning av skolinformatörer

Rewilding Sweden samarbetar med en grupp ungdomar i åldrarna 18 och 25 år för att skapa en öppen dialog med skolungdomar, utan vuxnas inblandning. Vi kallar dem för projektets ”skolinformatörer”. Dessa får initialt delta i utbildningshelger där de introduceras till projektet och får gå en grundutbildning i skogsbruksmetoder och skogens roll för klimat och biologisk mångfald av experter inom området. Tillsammans med vår interna projektledare arbetar skolinformatörerna även med att utforma det utbildningsmaterial som senare används vid besök i skolor – projektets kärna (steg 2).

Skolinformatörerna är ofta ekologi- eller biologistudenter vid svenska universitet och/eller har ett starkt engagemang för skogsfrågor kopplade till klimat, hälsa och biologisk mångfald.

Steg 2: Skolbesök – unga pratar med unga om skogens framtid

Projektets kärna är möten där unga, utan vuxnas inblandning, diskuterar den svenska skogens användning och framtid. I par besöker skolinformatörerna skolklasser i årskurs 9 och gymnasiet runt om i Sverige. Fokus ligger på att skapa en öppen och inkluderande dialog om ödesfrågorna klimatet och biologisk mångfald kopplat till skog. Alla åsikter och perspektiv välkomnas.

Under skolbesöken väcks frågor, idéer och lösningar kring skogens roll i klimat- och biodiversitetskrisen, skogsbrukets påverkan samt alternativa sätt att bruka skogen hållbart. Insikterna samlas in av skolinformatörerna och integreras i det utbildningsmaterial som utgör projektets slutleverans. Elever kan också engagera sig i projektet på sin fritid. De som ansluter blir en del av arbetsgruppen och erbjuds delta i läger och exkursioner. Utbildningsmaterialet faktagranskas av forskare och experter innan det presenteras för skogsägare, makthavare, beslutsfattare. Dokumentet görs fritt tillgängligt online för nedladdning och spridning.

Koppling till skolans ämnesmål och läroplan

Föreläsningen som våra skolinformatörer håller i klasserna är direkt kopplad till läroplanens mål inom biologi, naturvetenskap och samhällskunskap för både högstadiet och gymnasiet. De specifika målen för dessa ämnen finns sammanställda i en PDF, som du kan ladda ner längst ner på sidan.

Projektgången

Efter att biologer från Rewilding Sweden, skogsforskare och oberoende sakkunniga (1) sammanställt ett faktaunderlag (2) granskas och revideras det av våra skolinformatörer (3). Därefter omarbetar de materialet till ett pedagogiskt utbildningsunderlag (4), som används vid skolbesöken (5).

De diskussioner som uppstår i klassrummen, samt i den större gruppen av skolinformatörer och engagerade elever (6), formar sedan det första utkastet till slutprodukten (7). Detta dokument sammanfattar ungas tankar om skogen och dess förvaltning och lämnas över till Sveriges makthavare (8) i syfte att påverka läroplanen. Materialet lever vidare genom fri nedladdning på nätet (9).

Samarbeten, läger och exkursioner

Vi samarbetar med de två ungdomsorganisationerna PUSH Sverige, European Young Rewilders samt Future Minds. PUSH Sverige arrangerar träffar där våra skolinformatörer och de skolelever som valt att engagera sig får möjligheten att bo på kursgårdar, träffa forskare och skogsexperter. Under dessa sammankomster diskuteras skogsbruk, hålls workshops och ges information om hur unga kan engagera sig i skogsfrågor och lära sig mer. European Young Rewilders hjälper till med att engagera ungdomar och arrangera seminarier. Future Minds bidrar med att sprida informationsmaterial och information om projektet samt kontakt med lärare.

Det anordnas även en rad exkursioner där ungdomarna får besöka områden där Rewilding Sweden arbetar med skogsrestaurering, testa restaureringsmetoder, träffa renskötare och lära sig skilja på olika skogstyper kopplat till dess brukande.

Framtidens skogar – bloggen!

Våra skolpratare informerar om hur tankarna går och vad som händer i projektet.

Ta mig dit

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.